
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi

Znamy związek pomiędzy nowotworami piersi a udarami mózgu
9 kwietnia 2014, 10:24Naukowcy z Salk Institute ze zdumieniem odkryli istnienie związku pomiędzy rozwojem mózgu a mutacją genetyczną, która może prowadzić do nowotworów piersi i jajników. Na łamach PNAS uczeni poinformowali, że gen BRCA1 ogrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju mózgu u myszy i może wyjaśnić, dlaczego niektóre kobiety genetycznie predysponowane do rozwoju nowotworu piersi doznają udarów mózgu.

Nowy skuteczny atak na urządzenia mobilne
25 sierpnia 2014, 07:37Specjaliści z University of California odkryli błąd, który pozwala na zdobycie poufnych informacji użytkowników systemów mobilnych. Dziura prawdopodobnie istnieje w Androidzie, Windows oraz iOS-ie. Eksperci zademonstrowali ją na urządzeniu z Androidem.

Rzadka skamieniałość zgnieciona w czasie fosylizacji
11 grudnia 2014, 13:17Za życia ok. 520 mln lat temu Nidelric pugio przypominał pokryty kolcami balon, lecz jego odkryta w Chengjiang w Chinach bardzo rzadka skamieniałość wygląda raczej jak ptasie gniazdo. Rzuca ona nieco światła na życie w prehistorycznych morzach.

Wszystko w rękach Chin
18 marca 2015, 12:41Drugim, po globalnym ociepleniu, największym zagrożeniem ekologicznym dla naszej planety jest zanikanie życia w oceanach. Ze światowych wód znikają ryby, a dzieje się tak dlatego, że ludzkość odławia ich zbyt wiele.

Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.

Ogrzewanie za 10 centów dziennie
19 września 2016, 12:13Egloo, czyli gliniana kopułka z podstawką, metalową tacą i 4 świeczkami-podgrzewaczami, może ogrzać powierzchnię do 1,8 m2 za 10 centów dziennie. Autorem urządzenia jest Marco Zagaria, student Akademii Sztuk Pięknych w Rzymie. Włoch podkreśla, że takie rozwiązanie jest zarówno tanie, jak i ekologiczne.

Oksytocyna zwiększa atrakcyjność dla partnera
19 października 2015, 12:04Uistiti białouche (Callithrix jacchus), którym donosowo podano oksytocynę, silniej przyciągają uwagę partnerów.

Przeklinający prawdę ci powie
18 stycznia 2017, 12:58Ludzie, którzy często przeklinają, są uczciwsi.

Powstaje nowy materiał do kontrolowanego uwalniania leków
21 stycznia 2016, 06:47Podawanie kilku leków jednocześnie i ich kontrolowane uwalnianie ma umożliwić materiał o nowej strukturze chemicznej, przygotowywany przez dr inż. Agnieszkę Piegat. Dzięki innowacyjnemu materiałowi organizm pacjenta będzie lepiej wchłaniał podawane mu leki